Creator burnout: Väsyin tubeen

Tapahtumat Yleinen YouTube

Vietin alkuvuoden täydellistä somelomaa. Olin ajastanut etukäteen videoita tulemaan tammikuulle asti, mutta senkään jälkeen en kuvannut mitään ennen kuin vasta viime viikkoina. Syitä tähän on monia muitakin, mutta käsitellään nyt tällä kertaa tätä tubenäkökulmaa, muista ehkä joskus myöhemmin lisää. Viime vuoden aikana monia muitakin tubettajia vaivannut ”creator burnout” iski myös minuun, laajemmassa mittakaavassa.

Eikä mikään ihmekkään. Olin pari päivää sitten eräässä tapaamisessa, jossa minulta kysyttiin siitä, mitä olen tehnyt viime vuodet. Vastattuani paikalla olleet kolme ihmistä pudistivat päätään ja kysyivät hämillään montako tuntia vuorokaudessani oikein on. Onhan tässä ollutkin kiire: Olen tehnyt viime vuodet oman sisällöntuotantoni ja muiden projektieni lisäksi paljon töitä myös ns. suomituben taustavoimissa. Ystävä-/tuttavapiirini on kasvanut lähes pelkästään tubettajilla tai muuten tubeen liittyvillä henkilöillä, työni on liittynyt tubeen, kotiin päästyäni olen tehnyt omia tubevideoita ja illalla nukkumaan mennessäni olen vielä katsonut tubea. Oireita oli havaittavissa jo syksyllä, mutta loppuvuodesta kehoni teki totaalisen stopin. En vain pystynyt enää siihen, jätin vastaamatta ystäviltä tai yrityksiltä tulleisiin tubeen liittyviin viesteihin, en voinut edes miettiä videoiden kuvaamista, en avannut omaa kanavaani moneen kuukauteen, jätin somen päivittämisen ja seuraamisen kokonaan ja välttelin aihetta muutenkin totaalisesti.

En tule tästä syystä myöskään osallistumaan tämän vuoden Tubeconiin, ainakaan ”virallisena” tubettajana, vaan korkeintaan kävijän roolissa, jos niinkään. Tarvitsen tauon. Minulla ei todellakaan ole mitään sitä tapahtumaa vastaan, päinvastoin, olen erittäin tyytyväinen siitä suunnasta mihin se on menossa, ja kuulemani uudistukset vaikuttavat oikein hyviltä. Haaveenani on esimerkiksi aina ollut se, että tapahtuma olisi joskus Messukeskuksessa, niin kuin se nyt tänä vuonna tulee olemaan. Mutta totuus on se, että viime vuonna tapahtuman tuotantotiimissä ollessani vedin itseni täysin piippuun pyrkiessäni takaamaan, että kaikki menisi mahdollisimman hyvin tubettajien kannalta ja mahdollisimman moni ry:n toiveista saataisiin toteutettua, enkä ollut todellakaan ainut, moni tiimin jäsenistä oli todella uupunut kesän jäljiltä.

Muista syistä johtuen jouduin ottamaan paljon aiottua suurempaa roolia tapahtuman tuotannossa. Tämä johti siihen, että käytin käytännössä koko vuoteni tuon eteen, omien kanavieni ja muiden asioiden kärsiessä ajanpuutteen vuoksi. Pelkästään kesän ajalta minulla oli yli 400 ylityötuntia. Sen vuoksi tämä kaikki viestintä tubemyrskyistä ja kuinka nyt vihdoin tänä vuonna tubettajia kuunnellaan tuntuu suoraan sanottuna paskan hieromiselta minun ja muiden viime vuoden tapahtumaa tekemässä olleiden naamaan. Koska se ei pidä paikkaansa ollenkaan, ei millään tavalla. Tuohon kaikkeen oli täysin jo mahdollisuus viime vuonna, tubettajat eivät vain tarttuneet siihen ja tuotantotiimi teki kaikkensa tapahtuman eteen. Ry-kuvio tapahtuman takana oli vielä toki uusi, joka tuotti omat haasteensa toimintatapojen löytämiseen, ja selvästikin yhdistys on ottanut nyt vihdoin sen roolin, mikä sillä kuuluukin olla.

Syy siihen, miksi jo viime vuonna ei ollut tuon suurempia muutoksia on kuitenkin vain ja ainoastaan siinä, että ne henkilöt, jotka muutoksia halusivat, eivät tulleet niitä tekemään. Ei Tubeconissa, Tubemyrskyn asioissa, tuotantotiimissä tai muussakaan tuollaisessa. Toivottavasti he nyt ovat mukana. Minä en. Jättäydyn nyt sivuun kaikesta tällaisesta ja yritän taas löytää itseni sisällöntuottajana. Nautin edelleen videoiden kuvaamisesta, mutta jonkin on muututtava. Olen antanut itsestäni jo kaiken tälle yhteisölle, ja nyt on aika lopettaa se. Aion opetella sanomaan ei, enkä lähde mukaan kaikkeen mihin minua pyydetään. Keskityn siihen, mikä on tärkeää. Jätän enemmän aikaa myös muille asioille. En voi vielä sanoa olevani kuivilla, mutta kyllä tämä tästä. Ja niille tutuille, joihin en ole yhteyttä viime aikoina pitänyt: I’ll be back.

YouTuben Creator Academyllä on hyvä creator burnoutia käsittelevä videosarja, suosittelen että kaikki tubevideoita tekevät katsoisivat sen läpi.

Saattaisit pitää myös näistä

10 kommenttia

 • Avatar
  Vastaa
  Matilda
  14.5.2018 at 18:04

  Voi harmi että et tule virallisesti tubekoniin ja toivon että teet välillä muutakin kuin tubetat. Sinun videot on ihania mutta sinun pitää pitää välillä taukoa kaikkien ihmisten pitää pitää välillä lomaa. Minä olen oppinut saman kun olin tehnyt liikaa töitä. Pidä ihana loma ja muista välillä ottaa lomaa tubettamisesta

  • Avatar
   Vastaa
   wildeem
   15.5.2018 at 11:16

   <3 Kiitos, lomailu on kyllä kaikille tärkeää välillä!

  • Avatar
   Vastaa
   Medde
   4.7.2019 at 14:10

   Olin todella huolissani kunnes luin tämän. Pää asia minulle on se että olet kunnossa❤? Pidä lomaa niin kauan kuin haluat. elämäni helpottui kun tiesin että olet kunnossa.Hyvää kesää

 • Avatar
  Vastaa
  FullSwirl
  14.5.2018 at 20:49

  Tyttärieni puolesta haluan kiittää sinua kaikesta. Tytöt ovat alakouluikäisiä ja tahtovat tulla isona yhtä hyväksi tubevideoiden tekijäksi kuin sinä. Fanittavat sinua Jonna eniten kaikista, muistelevat vieläkin fanitapaamista sun kanssa hyvillä mielin 🙂

  Toivottavasti jaksat vielä jatkossakin pelivideoita. Lataa nyt akkusi ja tee sitä mistä nautit ^^
  Hyvää kesää!

  • Avatar
   Vastaa
   wildeem
   15.5.2018 at 11:16

   <3 Oikein paljon kiitos kommentistasi ja terveisiä tytöille! Oikein hyvää kesää myös sinne!

 • Avatar
  Vastaa
  Velogi
  15.5.2018 at 20:15

  Valitettavaa mutta ymmärrettävää. Työuupumuksen kokeneena ja masennuksen sairastaneena voin sanoa että olet oikealla tiellä. Mutta meillä on NIIN odotettu sun videoitasi!

  • Avatar
   Vastaa
   wildeem
   15.5.2018 at 21:57

   Joo, tämmöinen on valitettavan yleistä nykypäivänä. Kuuluu kai ”alaan”. Mutta nyt on katse eteenpäin, ja niitä videoitakin suunnitteilla taas 🙂

 • Avatar
  Vastaa
  Pepsutheunicorn
  3.1.2019 at 17:41

  Sun videot on aina ollu mulle päivän pelastus, aina kun sulta tuli uus video, katoin sen heti kun pystyin. Ymmärrän sua täysin, mutta et kai aio lopettaa videoiden tekemistä kokonaan.

 • Avatar
  Vastaa
  Maiju
  16.2.2019 at 21:15

  Hei Wildy!
  Melkeimpä kaikki entiset tuben puolella olevat katsojasi ovat hämillään vieläkin missä olet.
  He kyselevät sitä joka ikiseltä mine tubaajalta tiätääkö että kuka on Wildeem ja tiätääkö missä on.
  Pitäisikö sinun ilmoittaa laajemmin siitä missä olet ja mitä sinulle kuuluu.
  Koska jotkut luulevat että sinulle on sattunu jotain. Osa on huolissaan sinusta kun kun tietoa ei ole ollut tarpeeksi

 • Avatar
  Vastaa
  Medde
  4.7.2019 at 14:09

  Olin todella huolissani kunnes luin tämän. Pää asia minulle on se että olet kunnossa❤? Pidä lomaa niin kauan kuin haluat. elämäni helpottui kun tiesin että olet kunnossa.Hyvää kesää

 • Jätä viestisi

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.